Η Ψυχοθεραπεία έχει ως σκοπό να πετύχει σημαντικές και απαραίτητες αλλαγές για την ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία, στοχεύοντας στις παρακάτω σχέσεις:

  • τη σχέση με τον εαυτό μας ( τις σκέψεις & τα συναισθήματά μας)
  • τη σχέση με τη συμπεριφορά μας
  • τη σχέση με τους άλλους

Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα έχεις την ευκαιρία να αναζητήσεις και να εντοπίσεις τα αίτια που σου προκαλούν τα όσα νιώθεις.

Διδάσκεσαι να επαναξιολογείς και να βλέπεις με διαφορετικές οπτικές τις εμπειρίες, τις στιγμές και γεγονότα που καθίστανται σημαντικά για εσένα και να εκφράζεις ελεύθερα και με ασφάλεια αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις.

Συμπλέοντας με  τον ψυχοθεραπευτή σου, κατανοείς τη φύση και τις δυναμικές των  συμπεριφορών και σκέψεων  οι οποίες, με τα χρόνια, εξελίχθηκαν σε δυσλειτουργικές και άκαμπτες, ανακυκλώνοντας δυσλειτουργικά  μοντέλα ζωής. Ταυτόχρονα διαπιστώνεις , το πώς μια δυσλειτουργία είναι απόρροια του περιβάλλοντος, των πεποιθήσεων και των ευρύτερων κοινωνικών δεδομένων.

Μέσα από την κατανόηση των παραπάνω, ενθαρρύνεσαι να τροποποιήσεις τις συμπεριφορές και τρόπο σκέψης και να πειραματιστείς σε νέες και εναλλακτικές στρατηγικές, υιοθετώντας πιο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας και των δυσκολιών. Καθίστασαι πιο διεκδικητικός στις ανάγκες σου και εξελίσσεσαι στο να οριοθετείσαι.

Ξεκινώντας  ψυχοθεραπεία, ατομική ή ομαδική, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σωστά κριτήρια του αξιόπιστου ψυχολόγου ψυχοθεραπευτή. Η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, το χαλαρό και  απενοχοποιημένο περιβάλλον, η προσωπικότητα του θεραπευτή κ.ά. , είναι θεμιτά στοιχεία, αλλά δεν καθορίζουν την επάρκεια επιλογής. Η σε βάθος επιστημονική του κατάρτιση στο γνωστικό του αντικειμένου  και η εκπαίδευση του σε τουλάχιστον ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης – ειδίκευσης , είναι απαραίτητα προσόντα για έναν αξιόπιστο ψυχοθεραπευτή.

Ο ψυχολόγος που θα επιλέξεις για συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία θα πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον των παρακάτω επαγγελματικών προσόντων:

Για την άσκηση της ψυχοθεραπείας ή της συμβουλευτικής, απαιτείται η κατοχή Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα, ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση. Η αντιποίηση του τίτλου του ψυχολόγου διώκεται ποινικά. Δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται χωρίς τα νομιμοποιητικά έγγραφα (πτυχίο ΑΕΙ και Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα) ως ψυχολόγος, αλλά ούτε να δηλώνει ότι είναι ψυχολόγος.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ειδίκευση – εκπαίδευση συνήθως τετραετούς φοίτησης ως μέρος του ακαδημαϊκού του τίτλου, είτε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
Με άλλα λόγια, είναι σκόπιμο ο ψυχολόγος να έχει δουλέψει εκτεταμένα με τον εαυτό του ως θεραπευόμενος με ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή. Αυτό είναι απαραίτητο και ώστε να αποφευχθεί η συνήχηση , να μπορεί να διατηρεί την αντικειμενικότητα των δεδομένων, αλλά και να μπορεί εις βάθος να αισθανθεί και κατανοήσει την εκάστοτε δυσκολία της θεραπευτικής διεργασίας.